ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΜΣ

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Αρτεμισία Τσίτσικα, Διευθύντρια ΠΜΣ

Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής

Ιατρική Σχολή  Παν/μίου Αθηνών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Άρτεμις Κ. Τσίτσικα εξελέγη Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και εδικεύτηκε στην Παιδιατρική στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. - Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”. Ακολούθως μετεκπαιδεύτηκε στα πεδία του γνωστικού αντικειμένου της Εφηβικής Ιατρικής σε αντίστοιχα ειδικά κέντρα σε Ελλάδα, Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
Είναι ιδρυτική επιστημονική υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική - Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και επιστημονική υπεύθυνος των “φιλικών” για εφήβους- youth friendly- προγραμμάτων του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Είναι υπεύθυνη των προγραμμάτων κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις μετα-Covid-19 επιπτώσεις στα παιδιά και εφήβους και Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. “Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας” της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής διόρθωσης του γνωστοποιημένου φύλου ανηλίκων του Υπουργείου Υγείας και της Διεθνούς Επιτροπής ανάπτυξης “φιλικών” υπηρεσιών σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ.
Έχει λάβει πολυάριθμα επιστημονικά βραβεία και διακρίσεις, καθώς και έπαθλο για την προσφορά και συμβολή της σχετικά με την ανάπτυξη του γνωστικού αντικειμένου της Εφηβικής Ιατρικής στην Ελλάδα.
Συνεργάστηκε με το Western Michigan University και το University of Kentucky των Η.Π.Α. ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο γνωστικό της αντικείμενο και είναι επικεφαλής οργάνωσης πολυάριθμων Πανελλήνιων και Διεθνών Συνεδρίων, εκδηλώσεων και βιωματικών εργαστηρίων, καθώς και προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης στην κοινότητα (σχολικά προγράμματα, Ακαδημίες Γονέων κ.ά.).
Συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολυάριθμα Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια και το ερευνητικό της έργο εστιάζει στην ποιότητα ζωής και την υγεία παιδιών και εφήβων, μεταξύ των οποίων και σε θέματα παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας, έκφρασης σεξουαλικότητας, σχετικών σχολικών παρεμβάσεων, διαδικτυακής χρήσης, πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης κ.λπ. Έχει υπογράψει σχετικά Μνημόνια Συνεργασίας με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας και είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού βιβλίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και παιδικών βιβλίων. Έχει συνεργαστεί με Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά ως κριτής (reviewer) και έχει δημοσιεύσει πολυαριθμα άρθρα έρευνας στον διεθνή επιστημονικό τύπο, μεταξύ των οποίων δεκάδες άρθρων σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 που έχουν διακριθεί διεθνώς (Children’s Best Paper Award 2021).
Έχει την Επιστημονική επιστασία των Ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων του Επιστημονικού Οργανισμού “Μαζί για την Εφηβική Υγεία” www.youth-life.gr και είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής www.youth-med.gr Είναι Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ “Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας” www.youth-msc.gr και Συντάκτρια του Περιοδικού “Developmental and Adolescent Health- JDAH”.

 

Μαρία Τσολιά, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΠΜΣ

Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας

Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών,

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

 

Γεώργιος Βάρτζελης,

Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής -  Παιδιατρικής Νευρολογίας

Ιατρική Σχολή  Παν/μίου Αθηνών

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών,

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

 

Κυριακή Καραβανάκη,

Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών,

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κυριακή Καραβανάκη είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων με τιμητική υποτροφία, και εξήλθε με βαθμό πτυχίου “Αριστα”.
Μετεκπαιδεύθηκε επί τριετία στην Μεγάλη Βρετανία ως Research Fellow στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και την Ενδοκρινολογία Παίδων στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη της Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Royal Hospital for Sick Children, Bristol, UK. Εκεί εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή (Doctor of Philosophy, Ph.D.), με θέμα: “Πρώιμοι δείκτες διαβητικής νευροπάθειας και νεφροπάθειας στα παιδιά και τους εφήβους με ΣΔ1 του νομού Avon, Αγγλίας» με τη χρηματοδότηση από 2 υποτροφίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ειδικεύθηκε στη Παιδιατρική, στην Α΄ΠΠΚ του Νοσοκομείου Παίδων ‘Αγία Σοφία’ (καθηγητής Ν.Ματσανιώτης).
Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε επί τριετία ως αμοιβόμενος Επιστημονικός συνεργάτης στην Ενδοκρινολογία Παίδων και τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Α’Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών (Καθηγήτρια Α.Δάκου-Βουτετάκη). Κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσής της ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χρήση της hGH σε παιδιά και εφήβους με χαμηλό ανάστημα διαφόρου αιτιολογίας στα πλαίσια της πανευρωπαικής μελέτης KIGS. Επίσης ασχολήθηκε με την επιδημιολογία του ΣΔ1 στην Ελλάδα. Εχει λάβει τον τίτλο εξειδίκευσης στη Διαβητολογία Παίδων από το ΚΕΣΥ τον Φεβρουάριο 1992 και τον Μάιο 2022.
Το 2003 εκλέχτηκε ως Λέκτορας στην Β’Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών (Β’ΠΠΚ), Νοσοκομείο Παίδων «Π&Α Κυριακού». Εκεί εργάζεται ως σήμερα επί 20 έτη ακολουθώντας όλες τις βαθμίδες της Πανεπιστημιακής ιεραρχίας. Τον Σεπτέμβριο του 2018 εκλέχθηκε ως Τακτική Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στην Β’ΠΠΚ. Κατά την εργασία της στην Β’ΠΠΚ είναι υπεύθυνη γιά ένα από τα 4 Παιδιατρικά Τμήματα της Κλινικής. Παράλληλα είναι υπεύθυνη του Ιατρείου Διαβήτη και Μεταβολισμού της Β’ΠΠΚ. Στο Ιατρείο αυτό παρακολουθούνται 250 περίπου παιδιά και έφηβοι με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1), χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες (αντλίες ινσουλίνης-υβριδικό πάγκρεας, συσκευές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης), καθώς και ασθενείς με σπανιότερες μορφές διαβήτη, ή διαταραχές του μεταβολισμού γλυκόζης-ινσουλίνης ή παχυσαρκία. Επίσης η κ.Καραβανάκη έχει πολύ σημαντικό κλινικό έργο στον διαβήτη, καθώς από το 2003 ως σήμερα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αντιμετώπιση όλων των νεοδιάγνωστων περιπτώσεων παιδιών με ΣΔ1 της Β’ΠΠΚ, τα οποία αποτελούν το 50% των περιστατικών διαβήτη που εισάγονται ετησίως στο Νοσοκομείο Παίδων «Π&Α Κυριακού». Επιπλέον έχει σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, καθώς έχει συμβάλλει τα τελευταία 20 χρόνια στην εκπαίδευση αναφορικά με τον σακχαρώδη διαβήτη πολυάριθμων Παιδιάτρων, Ενδοκρινολόγων και Φοιτητών Ιατρικής.
Αναφορικά με θέσεις ευθύνης, η κ.Καραβανάκη διετέλεσε επί τετραετία μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Εταιρείας Παχυσαρκίας και επί τριετία μέλος του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη του Υπουργείου (Ε.ΚΕ.ΔΙ.)
Η κ.Καραβανάκη είναι σύμβουλος συντακτικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών, έχει συγγράψει κεφάλαια σε διδακτικά προ- και μεταπτυχιακά βιβλία, έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 εργασίες σε peer-reviewed επιστημονικά περιοδικά με 2500 αναφορές στην διεθνή βιβλιογραφία. Τέλος έχει επιβλέψει πολυάριθμες διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακά.

 

Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

Καθηγήτρια Θεραπευτικής - Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής,

Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πληροφορίες

©2024 Μεταπτυχιακό Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας.

Search